
12 czerwca 2020
Przedstawialiśmy już przepis na syrop z czarnego bzu, który idealnie będzie komponował się z herbatką w jesienne czy zimowe wieczory. Dziś przedstawiamy także przepis na pyszny orzeźwiający napój właśnie z kwiatów czarnego, dzikiego bzu, który orzeźwi Was w naturalny sposób w letnie popołudnia!
Kordial bo o nim mowa to napój wykonany właśnie z kwiatostanu dzikiego bzu z dodatkiem pomarańczy, cytryny, a my dodatkowo pokusiliśmy się o dodanie aromatycznej mięty. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem i wypróbowania.
1. Zbieramy 24 sztuki kwiatostanu czarnego bzu z terenów o jak najmniejszym zanieczyszczeniu.
2. W czasie kiedy odłożymy kwiatostany, by pozbyć się owadów, przygotowujemy syrop (w 1,5 litrze wody rozpuszczamy 1kg cukru i 50 g kwasku cytrynowego)
3. Obrywamy kwiaty pozostawiając osobno zielone łodyżki pełne charakterystycznej goryczki.
4. Kwiaty zalewamy przygotowanym już syropem.
5. Układamy na zalanych kwiatach
warstwę pomarańczy
warstwę cytryn
warstwę mięty
6. Odkładamy na 24 godziny pod przykryciem
7. Po tym czasie dociskamy jeszcze owoce i kwiaty.
8. Po 48 godzinach odcedzamy powstały napój.
8. Tak przygotowany przechowujemy w lodówce. Nie pasteryzujemy, żeby nie utracić wyjątkowego aromatu i właściwości.
Ten pyszny napój można pić w każdych ilościach w zależności od pragnienia 🙂